proff
25.11.24

Bygger gigantisk oppdrettsanlegg på Rjukan

HIMA Seafood er nå i gang med byggingen av verdens største landbaserte oppdrettsanlegg for ørret- matfisk på Rjukan i Tinn kommune.

HIMA Seafood er nå i gang med byggingen av verdens største landbaserte oppdrettsanlegg for ørret- matfisk på Rjukan i Tinn kommune.

Av Bjørn Laberg, redaktør Byggfakta Nyheter/VVS aktuelt

Bygget blir hele 320 meter langt, med en grunnflate rundt 27 000 kvadratmeter over to plan. Det blir et komplett anlegg bestående av klekkeri, startfôring, yngel, påvekst, grow-out, mix, energianlegg og slakteri. Hima Seafood er allerede godt i gang med å produsere oppdrettsørret, samtidig som Total Betong og Eyvi m/underleverandører bygger anlegget.

- Godt å være i forkant

Innen VVS-faget er Bryne Rør AS er en av underleverandørene på det enorme anlegget som nå reiser seg på Rjukan. Det innebærer blant annet prosjektering av vaskeanlegget, alle sanitæranlegg, samt byggoppvarming. Prosjektleder hos Bryne Rør, Kenneth Egeland synes det er spennende å ta del i et såpass teknisk komplekst prosjekt.

- Dette anlegget er jo noe utenom det vanlige, selv om vi begynner å få erfaring med VVS-leveranser til oppdrettsanlegg gjennom tidligere prosjekter. Fremdriftsmessig er vi faktisk i forkant nå, noe som er en god følelse. Det er absolutt ingen selvfølge i denne typen jobb, smiler Egeland.

For Bryne Rør har rørentreprisen innenfor bygg på HIMA Seafood-prosjektet en verdi på nærmere 35 millioner kroner.

- Grovt sett utgjør halvparten av dette timebruk, og halvparten materiell. Vi har hatt seks ansatte, fordelt på to team, inkludert to dyktige lærlinger, i sving her oppe, sier Egeland videre.

Erfaring og samarbeid

Total Betong AS er totalentreprenør for prosjektet, mens Eyvi har side-entreprise på alt av tekniske prosessleveranser bygget. Herunder layout og leveranse av alt teknisk utstyr, blant annet RAS-anlegg, slamanlegg, ozonanlegg, energianlegg, avløpsanlegg og inntakssystem. Total Betong har sammen med Eyvi og Hima Seafood jobbet med utvikling, design og detaljprosjektering av anlegget siden tidlig 2020. Eyvi og Total Betong har for øvrig gjennomført mange prosjekter sammen før. Nå bygger man videre på erfaringer og samarbeid, i den hektiske byggeprosessen som nå pågår. 

4-batch-produksjon

- I de mest intensive fasene av prosjektet har vi mellom 150 og 200 menn og kvinner i arbeid på byggeplassen. Verdens største landbaserte oppdrettsanlegg skal etter planen produsere cirka 8000 tonn med ørret i året, sier Tommy Sandvik hos Eyvi AS til VVS aktuelt.

Prosjektet har en investeringsramme på 2,5 milliarder kroner. Produksjonen er en 4-batch-produksjon som betyr at anlegget mottar 1 million rognkorn, 4 ganger i året.  Produksjonen foregår ved hjelp av såkalt RAS-teknologi.

 

16 forskjellige avdelinger

- RAS er et svært energieffektivt, lukket kretssystem, hvor vannet kontinuerlig resirkuleres for å minimere vannforbruket og redusere miljøpåvirkningen. 99,7 prosent av vannet blir gjenbrukt og vi har i denne prosessen full kontroll på alle vannkvalitetsparametere som er nødvendig for god fiskehelse, velferd og sluttprodukt, sier Tommy Sandvik.

- Produksjonen startet 5. januar i år, og første fisk skal slaktes ut i mai 2025, altså 17 måneder etter produksjonsstart.  Fisken vil ved slaktevekt være cirka 4,5 kilo. Anlegget består av 16 forskjellige avdelinger som hver for seg er sin egen biologisk adskilte sone. På denne måten sikrer man at ved en smitte eller sykdomssituasjon vil man ikke risikere å smitte hele innlegget, understreker Sandvik.

 

Forsinkelser er et ikke-tema

Hima Seafood produserer med andre ord fisk, samtidig som Total Betong og Eyvi m/underleverandører bygger anlegget.

- Man kan på mange måter si at dette er et tog, som allerede har forlatt stasjonen. Siden vi jobber med biologi, er forsinkelser et helt utelukket alternativ, siden en forsinkelse vil kunne gå utover fisken. God planlegging og godt samarbeid med alle involverte fag er derfor uhyre viktig. Mange av entreprenørene på Rjukan har bygd flere oppdrettsanlegg sammen, noe som igjen vises i den gode fremdriften i prosjektet. Før sommerferien ble hele smoltanlegget i sin helhet overlevert til Hima Seafood, noe som markerer en stor milepæl i det pågående prosjektet. Totalt skal vi bruke nesten 3 år på prosjektet, fra start til slutt, sier prosjektleder Tommy Sandvik hos Eyvi AS.

 

Nærmere 30 000 meter rør

Blant underleverandørene har CTC levert et 50 talls mindre varmtvannsberedere, to storberederanlegg og to elektrokjeler til Bryne Rør i denne entreprisen. ABK Quiller har levert NIBE væske-vann varmepumper, akkumulatortanker og vakuumutskiller, mens Heidenreich har levert deler av rør, armaturer og sanitærutstyr.

- Vi har benyttet oss av IMI-produkter på alt av strupeventiler og motorventiler, mens lavtrykksystemer er levert av ScanFoam, via deres importør Hygienegruppen i Bergen. Totalt vil sikkert nærmere 30 000 meter rør gå med i dette prosjektet, sier Egeland videre.

Han forteller at varmen fra tørkeprosessen i oppdrettsanlegget også blir utnyttet.

- Her snakker vi om til dels svært høye temperaturer, som derfor må «shuntes» ned for å gi varmepumpene optimale arbeidsforhold. Men temperaturen i tørkeprosessen varierer jo selvsagt, avhengig av produksjonen i oppdrettsanlegget, sier Egeland.

 

- Har det vært noen spesielle utfordringer så langt i prosjektet?

- Frost har vært et visst problem. I vinter opplevde vi 2.5 meter tele her oppe på Rjukan. Det har gitt en del ekstrajobb når rør skulle legges i grunn. Men alt i alt har vi støtt på få uforutsette hindringer i prosjektet. Samarbeidet med både Total betong og Eyvi er veldig bra. Total Betong har vi for øvrig hatt mange prosjektsamarbeid med tidligere. Også innen VVS-entrepriser i oppdrettsanlegg andre steder i landet. At vi kjenner hverandre godt, ikke bare gjennom tverrfaglig samarbeid, men også sosialt, har mye å si for trivselen, understreker Egeland.

I dag har Bryne Rør 49 ansatte, og Egeland kan bekrefte fulle ordrebøkene ut året.

- Prosjektmarkedet «på hjemmebane» i Rogaland er for tiden bra, med god fart i deler av byggebransjen, særlig i Stavangerområdet. Vi ser ingen tegn til at 2025 skal bli noe dårligere, avslutter han.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV

Få nytt og nyttig om Bryne Rør, VVS, produkter og mye mer rett i innboksen

Om Bryne Rør
OM OSS

Bryne Rør er spesialist på alt som handler om rør

Fra totaltekniske pakker for proff- og prosjektmarkedet, til installasjon og service for private. Vi bistår også bedrifter og private med å redusere energibruken. Vi tar store oppdrag over hele landet, men det er på Jæren vi helst vil være.

Vi er totalleverandør med solid kompetanse og kapasitet i alle ledd. Vi sørger for at kunden alltid får hjelp og gode råd. Vi er opptatt av å gjøre kundene stolte.

Hvem er vi?